EARL GREY SUŠENKY
sušenky provoněné čajem Earl Grey
Margarit Jesikka, Steampetka
24. 4. 2023
Říkáte si, co mají sušenky společného se steampunkem? Jejich významnou a určující složkou je čaj Earl Grey, který spatřil světlo světa v Anglii v době vlády královny Viktorie. A také bývají stylovým jedlým doplňkem našich steampunkových pikniků. Tyto sušenky nám na pikniky nosí Margarit Jesikka a zde je její recept.
CO BUDETE POTŘEBOVAT
- 3 sáčky čaje Earl Grey nebo přiměřené množství váženého čaje
- 100 ml horké vody
- ¼ másla
- ½ hrnku cukru
- 1 větší vejce (lze vzít jen žloutek)
- 250 g polohrubé mouky
- ¼ lžičky mleté skořice
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- špetka soli
- 1 lžička prášku do pečiva
- (moučkový cukr na posypání)
POSTUP
- Uvařte vodu a nechte v ní pořádně dlouho – minimálně tak 10 minut, ale klidně i hodinu – vylouhovat jeden sáček čaje a nechte úplně vychladnout.
- Předehřejte si troubu na 180-200°C (podle toho, jak jste zvyklí péct vyšší sušenky).
- V misce si vyšlehejte máslo s cukrem, až je nadýchané. Vmíchejte čaj a vejce. V druhé misce si smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, koření a zbylý čaj. Pokud má čaj příliš velké lístky, nadrťte ho mezi dlaněmi. Pořádně vše promíchejte a pak postupně přidávejte do první misky.
- Z vzniklého těsta válejte kuličky a lehce je rozplácněte mezi dlaněmi. Nebo pokud chcete nahoru nějakou texturu, rozplácněte je lehce třeba děrovanou obracečkou, nebo hrubým sítkem.
- Dejte sušenky na pečící papír/silikonovou podložku a pečte asi 15 minut.
- Poté můžete posypat pro ozdobu moučkovým cukrem.
NĚCO NAVÍC
Earl Grey (v překladu hrabě šedý) je pravděpodobně nejznámější čajová směs s charakteristickou příchutí silic bergamotu. Výroba této směsi spočívá v rozprášení přiměřeného množství alkoholického roztoku aromatické esence na čaj. Tradičně se používá k výrobě čínský černý čaj. V dnešní době je možné se setkat s čaji z Indie a Afriky, nebo směsí čajů z různých zemí (například z Indie a Keni, Číny a Indie a podobně). Postupem času byly představeny další variace, z nichž některé ani neobsahují černý čaj. Aromatické vady základního čaje jsou potlačeny, tudíž je u Earl Greye důležitá kvalita použitého bergamotového oleje.
Pojem Grey's Tea se objevuje od 50. let 19. století. První známá zmínka o čaji Earl Grey se objevuje v inzerátu londýnské firmy Charlton & Co v 80. letech 19. století.
Existuje několik verzí o vzniku této směsi. Podle první se směs vyrábí podle staré čínské receptury, kterou obdržel britský diplomat v Číně za záchranu lidského života. Druhá říká, že recept získal jako dar britský premiér, 2. hrabě Charles Grey, když putoval po Číně. Po přivezení receptury do Anglie se začal vyrábět čaj, který získal světový ohlas. Nejpravděpodobnější verzí je, že čaj vzešel z pokusů britských obchodníků, kteří ve snaze napodobit drahé a vysoce kvalitní čaje začali používat aromatické esenciální oleje, aby tak vylepšili a přidali na chuti slabším a méně kvalitním čajům. Protože bergamot jako takový nebyl v Číně v té době znám.
zdroj: Wikipedie
Věděli jste, že existuje i čaj vytvořený na počest královny Victorie? Je směsí čínských a srílanských čajů na bázi bergamotu s kořenem lékořice, levandulí, chrpou a medem. Výsledkem je vysoce jemný sypaný listový černý čaj s nádechem pikantních citrusů a jemnou květinovou sladkostí.
zdroj: www.sweetmarket.cz