VICTORIA PUNK CAKE

oblíbený dort královny Viktorie v punkovém provedení

Margarit Jesikka
23.5.2022

Dort pojmenovaný na počest královny Victorie.

Dle originálního receptu je ochucen květy pomerančovníku, které si královna velmi oblíbila, měla z nich i svatební věneček a květy se díky tomu staly módou. Ale protože sehnat u nás vodu nebo šťávu z květů pomerančovníku je velice těžké, rozhodla jsem se nahradit ji jinou ingrediencí, která byla v pozdně viktoriánské době v oblibě - likérem curaçao. Navíc, změna barvy na křiklavě modrou je správně punk!

Curaçao je likér ze slupek hořkého ovoce laraha, které roste pouze na ostrově Curaçao v jižním Karibiku. Je to odrůda hořkého valencijského pomeranče, který byl na ostrov dovezen v 16. století. V místních podmínkách ovšem dozrává v nepoživatelně hořké podobě, nicméně jeho silně aromatické nezralé slupky jsou základem likéru, který, ač byl původně bezbarvý, se již od 19. století uměle obarvuje na modro, což mu dodává tu správně alchymisticky-tajemnou atmosféru. Díky své barvě se počátkem 20. století prodával i pod názvem Crème de Ciel čili nebeský krém. Podobným typem likéru je triple sec, který má trochu jiné složení i postup výroby, ale lze jím curaçao nahradit.

CO BUDETE POTŘEBOVAT

Na těsto:

  • 3 větší vejce
  • změklé máslo
  • cukr krupice
  • hladká mouka

všechny tyto suroviny si připravte ve stejném množství, které je dáno váhou vajec. Vejce zvažte i se skořápkou.

  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • větší špetka soli
  • 2 až 4 lžíce likéru blue curaçao nebo triple sec
  • modré gelové barvivo, pokud chcete mít dort pořádně modrý

Na náplň:

  • 100 g změklého másla
  • 200 g prosátého moučkového cukru + trocha na pocukrování hotového dortu
  • 50 ml smetany ke šlehání
  • 1/2 lžičky vody z pomerančových květů

lze nahradit pár kapkami vanilkového extraktu, likérem triple sec, růžovou vodou nebo vynechat úplně

Na potření:

  • 6 lžic malinového džemu, ideálně domácího, ale hlavně s pecičkami

POSTUP

  • Předehřejte si troubu na 180° C.
  • Mixujte dohromady máslo a cukr , dokud mix nebude krásně nadýchaný. To zabere tak 4 minuty, pokud použijete elektrický mixér. Pokud na to půjdete po viktoriánsku ručně, pusťte si k tomu nějaký hezký film. Chcete-li být opravdu doboví, doporučujeme požádat spolubydlícího, aby vám četl knihu. Přeci jen, filmová promítačka tehdy nebyla v každé domácnosti a i kdyby, tehdejší filmy, kratší než 1 minutu, byste si museli pustit mnohokrát dokola.
  • Do další misky vyklepněte vejce, promíchejte je vidličkou a pak za stálého šlehání pomalu přidávejte k máslu. V této fázi přidejte barvivo, pokud se ho rozhodnete použít. Ideální je gelové, nezřídne vám těsto a barva bude rovnoměrná. Barviva stačí množství jako dvě větší špendlíkové hlavičky. (1) V další misce si promíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl, to pak pomalu přidávejte do první misky a "překládáním" spojte. Přidejte curaçao. Správnou hustotu těsta poznáme podle toho, jak těsto stéká ze lžíce. Pokud nesteče, ale jen odkápne, máte to správně.
  • Vymažte a vysypte si dvě dortové formy o průměru 22 cm. Je lepší péct dva oddělené korpusy, ale pokud nemáte dvě formy je možné těsto upéct jen v jedné a korpus rozříznout. Většímu objemu těsta ve formě je nutné přizpůsobit dobu a teplotu pečení.
  • Těsto rozdělte rovnoměrně do obou forem. Sklepněte, aby se eliminovaly případné bubliny, a uhlaďte povrch. Pečte asi 25-30 minut. Troubu neotvírejte dříve než po 20 minutách, dort je dost citlivý a těsto by vám kleslo! Upečte do zlatova a tak, aby špejle zabodnutá do středu zůstala suchá.
  • Korpusy nechte úplně zchladnout a až poté je vyndejte z formy (2).
  • Mezitím si udělejte krém. Dejte do šlehače máslo, a když je našlehané, pomalu přidávejte cukr a smetanu. Pokud šleháte ručně, pusťte si další film nebo si nechte předčítat další knihu. Pokud chcete přidat vodu z pomerančových květů, vanilkový extrakt, růžovou vodu nebo triple sec, přidejte ho na závěr šlehání - stačí pár kapek.
  • Jeden z korpusů namažte džemem a na džem namažte máslový krém. Na krém položte druhý korpus. Další možností je namazat jeden korpus nahoře krémem a druhý na spodní straně džemem (3). Lépe se to maže, ale hůř pokládá na sebe. Ošklivější z korpusů doporučujeme použít jako spodní.
  • Hotový dort posypte trochou moučkového cukru, nebo namažte krémem, pokud vám nějaký zbyl. Doplňte čerstvým ovocem, např. jahodami nebo malinami (4+5).

OBRÁZKY

Vytvořte si webové stránky zdarma!