OKURKOVÉ SENDVIČE
tradiční doplněk odpoledního čaje
Margarit
Jesikka18.1.2023
Kdo by si dokázal představit odpolední čaj bez okurkových sendvičů? V Británii je zvykem podávat je k čaji na elegantních etažérech.
Nazývají se často "finger food" nebo "finger sandwiches", což znamená, že je možné si je brát a jíst rukama. Ale aby to bylo elegantní, nesmí tousty drobit a ani slyšitelně křupat - což znamená, že je nutné okurku dovnitř nakrájet na co nejtenčí kolečka a hlavně oloupat (ale pokud vám viktoriánská etiketa nedělá až takovou hlavu, nic loupat nemusíte). A také to znamená, že z toustů musíte okrájet kůrku a že vás v žádném případě nesmí napadnout tousty opéct! Tousty by měly být měkké a vláčné. Nadýchané až pěnové. A osvěžující. Proto pozor na výběr chleba, který na ně použijete. Já doporučuji zajít do potravin do M&S.
Není to úplně to, co byste chtěli jíst v zimě, ale v létě je to ideální svačinka třeba na piknik.
CO BUDETE POTŘEBOVAT
- Bílý nadýchaný toastový chléb
- Okurka
- Máslo (solené nebo nesolené, podle chuti)
- Čerstvý sýr (nebo může být žervé jako třeba lučina, případně i jen tvaroh - ten bych doporučovala smíchat s trochou zakysané smetany)
- Sůl + (bílý) pepř (případně nějaké další koření podle chuti: úspěch sklízela trocha granulovaného česneku/ kopr/ špetka provensálského koření)
POSTUP
- Z toastů odkrojte všechny kůrky.
- Jednu půlku toustu namažte máslem, druhou čerstvým sýrem smíchaným se solí a pepřem (já preferuji bílý pepř, je jemnější a není v sýru téměř vidět, ale klidně můžete použít i klasický černý), případně s jiným kořením.
- Okurku oloupejte (není bezpodmínečně nutné) a nakrájejte na co nejtenčí plátky (ideálně na struhadle nebo na plátkovači) a rozvrstvěte na chleby (klidně i ve více vrstvách).
- Přiklopte - a voilà!
TIP
Pokud servírujete sendviče k čaji/dámám, nakrájejte je na menší obdélníčky, pokud je máte jako svačinku, třebas na piknik, nechte je klidně v celku, nebo je elegantně překrojte na trojúhelníky.